Image default
ИНТЕРЕСНИ

Циклене на паркет и дървени подове

Използването на паркет за подовата настилка в дома ви е избор, който придава топлина и уют на всяко помещение. От само себе си се разбира обаче, че красотата на този вид материал с времето избледнява.

Годините и износването увреждат дървото и водят до появата на следи, драскотини или промени в цвета. Тези възможни проблеми не бива да ви обезкуражават, тъй като паркетът да се поднови чрез циклене.

Това не е проста операция и обикновено се поверява на специализирани техници. Тази обработка се използва за всякакъв вид дървесина, като се използват машини за циклене на паркет, които по същество изравняват повърхността чрез геометрично неопределени разрези.

В зависимост от вида на използваната машина, която може да се движи по хоризонтална или линейна ос, и областта на използване, основното действие винаги е въртенето.

Шлайфмашината, която се използва за циклене на паркет е много подобна на фреза и на пазара има няколко модела. Действието ѝ обаче е едно и също. Въртящият се инструмент, поставен във вътрешността на машината, се движи с въртеливи и осцилиращи движения. Шлайфмашината трябва да премине по цялата повърхност на пода, като следва посоката на осите, т.е. диагонално или въртеливо.

Машината за циклене на паркет никога не трябва да се оставя неподвижна на едно място твърде дълго време, тъй като има опасност от надраскване на паркета, и винаги трябва да се държи под контрол, за да се предотврати пречка за захранващия кабел.

Циклене на паркет цени

Цената на цикленето на паркет варира в зависимост от няколко фактора: състоянието на износване, вида на дървесината, размера на повърхността и желаното покритие. Например, ако повърхността, която трябва да се обработи, има специфична форма, използването на машината за циклене е по-трудно. Следователно цената ще бъде по-висока.

За цикленето на паркет са необходими различни ръчни и електрически инструменти. Необходимите инструменти за обработката са:

  • течен препарат за отстраняване на боя
  • пили;
  • рашпили;
  • шкурка с различна зърнометрия;
  • лентова, орбитална или ролкова шлайфмашина;
  • пълнител за дърво;
  • маркер за ретуширане;
  • восък и водоотблъскващи и огнеупорни продукти за почистване на дърво.
  • Лепило за паркет

Циклене на паркет ce: процедура стъпка по стъпка

Цикленето на паркет включва ясно определени стъпки, които се извършват последователно. Първо се използват абразивни ленти с груба или средна зърнометрия (в зависимост от неравностите на лентите), след това ленти с фина зърнометрия и накрая се шлифоват ръбовете. По-конкретно има седем етапа на обработка:

Предварителна фаза: всички мебели или други препятствия се отстраняват и подът, който ще се обработва, се оглежда внимателно, за да се прецени дали няма разхлабени или счупени елементи;

Фаза на обезмасляване: състои се от първоначално изглаждане, което се извършва с шлайф машини, които обработват повърхността чрез преминаване на абразива.

Работата винаги започва от централната част на помещението, след което се преминава към краищата с ролкови или лентови шлайфмашини. Цикленето с грапавина 35/50 се използва за премахване на старите обработки и подобряване на паркета. След това се прави второ минаване, напречно на първото;

Етап на циклене: използват се различни, по-финозърнести абразиви (80-120 гранули). За да се получи идеално гладък под, тази стъпка трябва да се повтори два пъти;

Етап на фугиране: от съществено значение за затваряне на порите и пукнатините между паркетните ленти и следователно за коригиране на несъвършенствата. Извършва се с помощта на свързващо вещество, смесено с дървесен прах, което се нанася с обикновена четка;

Полиране: с помощта на фин и остър абразив, необходим, за да стане паркетът още по-гладък, дървесните влакна се проследяват успоредно;

Последна стъпка преди завършването: дълбоко почистване на паркета чрез шлифоване с шкурка 220;

Завършване на паркета: извършва се с лак, восък и масло. Първият продукт служи за гарантиране на характеристиките на непропускливост, вторият – на характеристиките на влагоустойчивост, а третият, освен за осигуряване на дишането на дървото, и за подчертаване на естествения му цвят.

Обикновено електрическите машини за циклене не могат да достигнат до ъглите или малките зони, така че е необходимо тези части да се шлайфат на ръка. За тази стъпка трябва да се използва стъргалка или шкурка.

Кога трябва паркетът да се цикли

Всъщност цикленето означава възстановяване на пода в първоначалното му състояние, а не просто почистване. Следователно тази обработка трябва да се извършва само от време на време, като между отделните обработки трябва да има поне 8-12 месеца. Ежедневно паркетът може да се обработва със специфични продукти, като например вакси.

За да се получи приблизителна цена, е необходимо да се свържете със специалист, който ще извърши оценка на паркета с внимателен оглед. Съветът, разбира се, е да поискате мнението на няколко фирми и след това да сравните цените. Имайте предвид, че средната цена на цикленето е между 10 и 30 лева на квадратен метър.

Related posts

Колко време се вари царевица

admin

Колко струва данъчна оценка на имот

admin

Оригинални въпроси за викторина

admin