
Западна Африка губи битката за спасяване на какаото
Глобалното затопляне нанася сериозни щети върху производството на какао в Западна Африка, алармират учени от независимия изследователски център „Клаймът Сентръл“ (Climate Central). Според последните данни, термометрите в какаовия пояс редовно надхвърлят критичния праг от 32 градуса по Целзий.
Изследването, цитирано от Агенция „Франс прес“, разкрива тревожни данни – в 71 процента от проучените ферми са регистрирани температури над допустимите норми за период от повече от шест седмици през 2024 година.
Влияние върху производството
Учените обясняват, че високите температури имат пагубно влияние върху какаовите насаждения. При надвишаване на оптималната температура се нарушава процесът на фотосинтеза, увеличава се водният стрес за растенията, а цветът изсъхва. В резултат на това се получават по-малки шушулки, които се разпадат.
Особено засегнати са Кот д’Ивоар и Гана – двете водещи страни в производството на какао, които осигуряват 70 процента от световната продукция. През юли 2024 година в Кот д’Ивоар са регистрирани с 40 процента повече валежи от нормалното, което е довело до наводняване на производствените площи в период, когато е необходимо да бъдат сухи.