Image default
БЪЛГАРСКО

България: Борисов предлага експертен кабинет, поставя условия за доминация на ГЕРБ

Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще започне преговори за експертен кабинет и мнозинство от понеделник. Той настоява, че правителството ще бъде съставено само с първия мандат, доминиран от неговата партия, и че премиерът, външният министър и министърът на отбраната трябва да са от ГЕРБ. Самият Борисов няма да се кандидатира за министър-председател, за да улесни преговорите. Ако тези условия не бъдат изпълнени, България ще се насочи към нови избори през септември.

„Правителство ще има, ако министър-председателят е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам за министър-председател, за да улесня преговорите“, уточни Борисов. Той обяви преговорен екип в състав Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, като преговорите ще започнат в понеделник. Борисов смята, че първият мандат е единственият шанс за съставяне на кабинет, като предупреди, че ако това не стане, ще се стигне до избори през септември.

Борисов обоснова необходимостта от доминация на ГЕРБ в кабинета, като заяви, че не може да обясни на своите поддръжници защо ГЕРБ, след като отново е спечелил изборите, трябва да отстъпва ключови министерски постове. Той потвърди, че Мария Габриел няма да бъде част от кабинета и подчерта, че ГЕРБ няма да формира коалиция с Движението за права и свободи (ДПС), въпреки предишното сътрудничество по различни теми.

Related posts

България: Кирил Петков и Николай Денков очертават ролята на ССЦ като конструктивна опозиция

admin

Мария Бакалова се завръща в България за Aniventure Comic Con

admin

Българските християни празнуват Спасовден: Празникът на Възнесение Господне

admin