Започват 40-дневните Рождественски пости

Започват 40-дневните Рождественски пости

Публикувана 15.11.2020

Коледните пости започват от днес, 15-и ноември и продължават до 24 декември - Бъдни вечер.

Тази вечер за последен път се вкусва месо и млечни произведения. След това вярващите православни християни спират хранителните изкушения и се отдават на пост, усилена молитва и подготовка за посрещането на Рождество Христово.

По време на постите можем да ядем всичко, което е от растителен произход. Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. Сиренето и кашкавалът могат да бъдат заменени със сирене от растителен вид – например тофу (соево сирене) или сирене от кашу.

Ако по време на поста има по-голям християнски празник, се разрешава риба. През Коледните пости това са 21 ноември - Въведение Богородично и 6 декември - Никулден. Седмица преди причастие не се разрешава консумацията на олио и зехтин.

В периода на поста месото се заменя с бобовите – фасул, грах, леща, нахут и булгур. Те са богати на фибри и протеини, и на много витамини. Зеленчукови супи в менюто са препоръчителни.

Сезонните плодове и зеленчуци – моркови, ряпа, зеле, цвекло, спанак, патладжан, тиква, цитруси, банани, ябълки, сушени плодове трябва да присъстват в менюто ни. Добавете също ядки и семена - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.

Рождественският пост целѝ духовно пречистване на организма. Важно е да се знае, че от постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Източник: GustoNews