Честит Никулден!

Публикувана 06.12.2019 09:48

Православните християни почитат днес един от най-популярните светци - Николай Мирликийски Чудотворец. Денят се чества като празник на рибарите, моряците и банкерите.
Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Ликия, Мала Азия. Още като юноша чичо му - епископ на Патара, уговорил родителите му го посветят на служение Богу и скоро го въвел в чин презвитер. Св. Николай бил архиепископ на град Мир по време на десетгодишните жестоки гонения на християните при императорите Диоклециан и Галерий. Тъй като продължавал да проповядва христовата вяра, бил затворен в тъмница. Едва при император Константин се върнал на архиепископския си престол и дори участвал в Първия вселенски събор в Никея.

Светецът извършил много чудеса, най-известното от които е, че по време на жестока буря укротил морето, спасил бедстващия във вълните кораб и възкресил един от моряците. Св. Николай се радвал на почит и признание и починал в дълбока старост. Тялото му било погребано в катедралата на град Мир, а нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

Никулден има важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Никола се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират празненства.

Българите почитат св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява коледната елха.

Имен ден празнуват Никола, Николай, Нико, Никол, Николина, Николета.

На 6 декември празника си отбелязва и град Бургас.

Никулден е съпроводен от богата трапеза. Основното ястие е риба, а традицията гласи, че тя трябва да е шаран - заради люспите. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибника (шаран изпечен в тесто) и обреден хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Според поверието, когато чистите рибата трябва да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, защото можете да се разболеете и умрете. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

На Никулден по българска традиция може да се посвети рибен курбан. Тогава шарана се приготвя цял - пълнен с ориз и орехи, когато е готов се прикадява с тамян, начупва се и се раздава за здраве

Тъй като Никулден е по време на Коледните пости (които свършват на 24 декември), на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия - постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

Източник: GustoNews