Кръстовден е!

Публикувана 14.09.2019 09:26

Българската православна църква се прекланя днес пред кръста, на който е разпънат Исус Христос.

Историята на празника идва още от 326-а година, когато по заповед на царица Елена, майката на Константин, издирили кръста, на който бил разпънат Христос. Не знаели как да го разпознаят, защото Иисус бил разпънат редом с разбойници. Затова докоснали с дървените кръстове мъртвец и  болна жена. Мъртвият оживял, а болната оздравяла. След чудото, архиепископ Макарий вдигнал кръста високо, за да го видят всички и да повярват в Христос.

В народните вярвания денят се нарича Кръстовден. Според поверията в нощта срещу Кръстовден (13 срещу 14 септември) Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание, небето се отваря и всички желания се сбъдват.

На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други. На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

По традиция в нощта на празника хиляди вярващи у нас се събират на Кръстова гора за литургия под открито небе и с молитва за здраве. Местността се слави и с лечебни сили. Вярва се, че мястото има необикновена енергия, която помага за изцеление, защото на Кръстова гора е съхранена и частица от Кръста Господен.

Източник: GustoNews