Правят 20 километрови карантинни зони около фермите в пловдивско

Публикувана 30.07.2019 17:23

20 километрови зони около индустриалните ферми в пловдивско ще бъдат изградени до 2 август. Мерките са спешни, във връзка с разпространението на болестта африканска чума по свинете. Това реши на заседание в днешния следобед  Епизоотичната комисия.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив -д-р Камен Янков запозна присъстващите на заседанието със симптомите на болестта. Той информира комисията, че на територията на областта има първоначална проба с положителен резултат от две диви прасета и до утре се очаква да излязат и окончателните резултати.

Решението за определяне на 20 километрова карантинна зона около промишлените ферми за отглеждане на свине бе взето по нареждане на Централната епизоотична комисия, с цел предотвратяване разпространението на вируса.

Кметовете на общини и малки населени места трябва да информират населението в обозначените зони и да предоставят точна информация за отглежданите животни в така наречения „заден двор“.

За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас, в което през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата е необходимо да се оставят 20 километрови свободни от домашни прасета зони около тях. За това кметовете на общини в най-кратък срок следва да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони.

В срок до 02.08 трябва да бъдат  предприети мерки за доброволно зануляване на поголовието в личните стопанства, след което ще бъдат предприети мерки за тяхното принудително умъртвяване. Труповете на животните ще бъдат унищожени под строг надзор по начин, недопускащ разпространението на болестта.

В кланиците на територията на областта се осъществява денонощен ветеринарен контрол, за да не се допуска обработката на диви свине и прасета.

Стопаните, които доброволно са ликвидирали домашните прасета ще могат да консервират добитото месо чрез термична обработка от не по-малко от 30 минути при 70 ° C.

Болестта АЧС се разпространява по два начина: чрез контакт със диви свине и чрез така неречения антропогенен (човешки) фактор.

Разпространението на вируса чрез човешкия фактор продължава да играе важна роля в епизоотологията на болестта в Европа и Света, въпреки всички предприемани мерки до сега за неговото ограничаване, за което трябва да се обърне спешно внимание за повишаване осведомеността на всички лица, вероятно имали контакт с заразени домашни или диви свине. Болестта се разпространява и чрез хранителни отпадъци, които съдържат свинско месо от заразени животни, с които се хранят прасетата.

Това налага да се ограничи достъпът на хора в 3 километровата зона около огнището на болестта, ако то бъде потвърдено.

Опасността от разпространение на вируса на АЧС е много голяма, защото той е много устойчив, изключително прилепчив и бързо се разпространява. 

Припомняме, че по-рано днес от  ДФ „Земеделие“ съобщиха, че спират проверките в свиневъдните стопанства в цялата страна.

Забраната е разпоредена със Заповед на изпълнителния директор на ДФЗ – РА Васил Грудев. Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

http://gustonews.bg/?page=article&instanceID=68276&FCID=FC9c5dde902c6100eafcbd42fa8029ac8b

 

Източник: GustoNews