снимка: KMETA.bg

Спират пържените храни в детските градини

Публикувана 12.06.2019 11:09

Край на пържените храни в детските градини предвиждат новите текстове в Наредбата за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години.

Съгласно документа, ще трябва да се консумират поне три вида пресни плодове и пресни зеленчуци седмично. Държавата забранява приготвянето и предлагането на пържени храни, торти, вафли и бонбони в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Забраната е записана като промяна в цитираната по-горе Наредба.

Айранът в детските заведения ще трябва да се предлага без добавена сол, а конфитюрите ще трябва да са с екстра качество. Децата ще могат да похапват риба, без морски дарове като миди, раци и калмари.

Предлага се нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини  се ограничава до там, че те да бъдат между 25 и 35 процента от енергийната стойност на храната. Подобни ограничения има за захарта - до 10 процента от стойността на храната, и за солта - до 4.5 грама на ден.

В детските заведения няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета. Подкрепителната закуска преди обяд вече ще може да бъде и от зеленчуци, но без добавена сол или захар.

В наредбата са разписани и препоръчителни храни в количества, съобразени с възрастта на децата, като децата са разделени на две групи - от 3 до 4 години и от 5 до 7 години.

Досега правилата за здравословно хранене в детските заведения позволяваха прием на пържени храни, както и на торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони до два пъти седмично.

Източник: GustoNews