Започва третото издание на „Вкусът на Пловдив“

Публикувана 21.05.2019 14:40

Акцентите от програмата на предстоящото трето издание на фестивала "Вкусът на Пловдив" бяха представени днес. Кулинарният фест започва на 23 май, четвъртък, и продължава до неделя – 26 май.

В пресконференцията участваха организаторите на събитието инж. Александър Държиков - заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив,  Еню Енев, председател на Сдружението на ресторантьори и хотелиери "Тракия", Гергана Кабаиванова, управител на Фондация "Локалфууд.бг" и организатор на Фермерски пазар - Пловдив, Йордан Илиев - директор на ОИ "Старинен Пловдив" и Людмил Каравасилев - мениджър „Корпоративни комуникации“ на МЕТРО, основен партньор на фестивала.

Фестът  се очертава да се превърне в традиционен фестивал, който е любим на пловдивчани, каза заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков. Той  подчерта, че събитието е важен сегмент от туризма и с всяко  издание  се надгражда и става все по-интересен. Община Пловдив със сигурност ще продължи да го подкрепя безрезервно, каквато е и политиката на общинската администрация да застава зад качествени събития, които целят съхраняването на българските и местните традиции, култура и опит, който да бъде предаван и на поколенията напред.

Шатрите на "Вкусът на Пловдив" и този път ще бъдат разположени от двете  страни по ул. "Райко Даскалов" (Малката Главна) в Пловдив (от пл. Римски стадион в посока подлеза на аптека „Марица“). Този път ще бъдат поставени и декорирани пейки за сядане за гражданите, разказа Еню Енев. На шатрите ще бъдат представени пловдивски топ ресторанти, занаятчийници за храни и Фермерски пазар Пловдив. Ще видим щандове, демонстрации и дегустации на ресторантите Мемори, Хемингуей, Ноте де Вино, Сол и пипер, Одеон, Опера, Торо Гранде, Джъмп, ресторант Централ, сладкарници Долче Фелини, Но Сенс, Фабрик, и много други, а топ-готвачи ще правят демонстрации на приготвянето на вкусна храна с качествени български продукти. Това са шеф Александър Бърдаров – Мемори, шеф Росен Чакъров – Хемингуей, шеф Юри Велев – Метро Академия, шеф Стоян Рахов – Рафи, шеф грил Данчо и много други.

Две от шатрите ще са специално за занаятчиите от РЗК- Пловдив. Те ще покажат свои майсторски продукти, тематично свързани с готвенето, дома и храната, разказа още Еню Енев.

Фермерският пазар, който вече 7 години презентира богатството на местните вкусове и храни от цялата Пловдивска област ще бъде представен от 12 производители, в т.ч. на кашкавал, сирене, – овче и краве, прочутият садовски фъстък, плодове и зеленчуци от ферми, пчеларски продукти, кракери от сушени заленчуци и семена, една винарна и други, разказа в аванс Гергана Кабаиванова, управител на Фондация "Локалфууд.бг" и организатор на Фермерски пазар – Пловдив.

Тази година е специална за основният партньор - МЕТРО. Освен, че е годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, МЕТРО празнува „20 години в България“, разказа Людмил Каравасилев. По тази причина на павилионите ще има множество демонстрации и дегустации на най-доброто, което магазините предлагат. Сред тях ще са качествени телешки меса, риба и морски дарове и много други. Шеф готвачите на 3 пловдивски ресторанта „Щастливци под тепето“, „Атлас“ и една кетъринг фирма ще помагат в павилионите на МЕТРО, демонстрирайки различни и разнообразни техники в приготвянето на продуктите по традиционни български рецепти. През цялата година върви кампанията и за създаване и развитие на нови рецепти, базирани на качествени български продукти. Екип от немска телевизия ще заснеме целия фестивал, който ще бъде излъчван в социалните медии на МЕТРО в Европа, като реклама на Пловдив – Европейска столица на културата, но и като „кулинарна столица на Европа“.

Откриването на фестивала е на 23 май в 12,30 часа пред Туристическия информационен център до Римския стадион с музикално-артистична програма, с участието на ансамбъл Тракия, спортни и състезателни танци, вокални изпълнения, игри, томболи и викторини с много награди.

Гост-водещият шеф Иван Звездев ще приготви в деня на откриването агнешки курбан за 250 човека, който ще бъде раздаден за здраве на посетителите.

Събитието се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия" - Пловдив, Фондация LocalFood.bg, Община Пловдив, БХРА, РЗК - Пловдив, Сдружение на професионалните готвачи, клуб "Орфей Уелнес" и МЕТРО като основен партньор.

Източник: GustoNews