Комедия отпреди 24 века и опера на живо подарява италианската общност на пловдивчани и гостите на Пловдив

Публикувана 19.05.2019 11:15

Третият ден на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е посветена  на традиционната арменска и италианска култура. Тази година редовните посетителите на панаира ще опитат за първи път семейна арменска празнична баница с кайма и сладки мафиши, а всеки, който желае ще може да се хване на арменско хоро, заедно с младежите от самодейния танцов състав „Ереван“. Мобилната кухня ще предлага разбира се и „хоровадз“, както и празничен ориз,  сготвен с много прясно масло и сушени плодове oт известния майстор готвач Ончо Кешишян. Организатор на вечерта е официалният представител на арменската общност във Фондация „Заедно“ Д-р Ахавни Кеворкян.

Днес ще е и последната тематична вечер на италианската кухня, организирана от г-н Давиде Кристиано, която ще се превърне в истински празник за почитателите на театралното и оперното изкуство. Третото издание на „Етно кухня на колела“, което е посветено на Пловдив като Европейска столица на културата, ще бъде закрито с изключително богата културна програма. Пловдивчани и гостите на града ще могат да гледат на живо най-забавната част от комедийната постановка „Жените в Народното събрание“ на „бащата на комедията“ - древногръцкият драматург Аристофан. Началото ще е около 19 часа на откритите площи до Джумая джамия.  Комедията е представена за първи път на сцена в края на 4 век пр.н.е. Освен, че се играе в целия свят вече повече от 2 300 години, любопитен факт е, че произведението съдържа името на древно ястие, което се изписва с цели 171 букви и включва различни сладкиши, риба, месо, птици, и сосове. 

Междувременно маестро Марко Лукиари, който миналата година грабна приза „Master Ethno Chef”, ще радва почитателите и на кулинарното изкуство. Той ще готви отново в мобилната кухня за всички гости на италианската вечер, която няма как да мине без паста, лазаня и невероятния му профитерол. А какъв е вкусът на „Оливе асколане“ – ще разберат само тези, които дойдат на 19 май в Пловдив.  

Вечерта ще завърши с красиви канцонети и известни арии, в изпълнение на оперните артисти Любомира Петрова и Цветан Цветков. На специален екран ще бъде излъчен и филм, посветен на историческите и културни съкровища от музеите на Ватикана.

Вчерашният съботен ден  и втори от феста, бе за почитателите на руската култура. По време нa рускaтa вечер лично глaвният готвaч нa Посолството нa Руската Федерация България шеф Роман Mирошниченко проведе мaстер клaс по приготвяне нa еднa от многобройните руски супи – „Окрошкa“. В мобилната кухня бе сготвен и борш по оригинална руска рецепта, сандвичи със сельодка, пирожки с гъби и зеле, както и други обичайни за трапезата на руснаците ястия. Майсторът готвач Любов Демирева „хвърли ръкавица“ на колегите си от турската кухня. Тази година тя презентира дроб по руски с картофено пюре, а гостите на панаира гласуваха отново със своята кулинарна бюлетина, за да оценят дали той е по-вкусен от известния одрински дроб. Ястието бе обявено за най-вкусното по време на първото издание на „Етно кухня на колела“ през 2017 г.

Артистичната програма на руската вечер бе със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при и лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен. Той очарова изключително почитателите на руската песен в Пловдив на концерта „Музика на века“ през януари т.г. За най-малките посетители танцуваха децата от студио „Милениум“, които ще изпълнят емоционални руско-цигански танци.

Източник: GustoNews