Никулден / снимка: Интернет

Свети Николай събира около трапезите повече от 12 000 именици в Пловдив

Публикувана 06.12.2018 10:18

Повод да почерпят днес имат 12 031 жители на Пловдив, носещи името на Свети Николай Чудотворец. Това съобщи началникът на отдел ГРАО към Община Пловдив Милена Божкова. По думите й, според официалните данни, имената на празнуващите са разпределени така:

- 2976 души в града носят името Никола

- 5439 са кръстени с името Николай

- 934 са жените с име Николина

- 340 са Николети

- 934 жени носят името Нина

- 225 мъже ще празнуват името си Кольо

- 125 са тези, които носят името Колю

- 883 са жените с името Никол

- 145 жени от Пловдив се казват Ненка

Николай означава „побеждаващ“, закрилник е на рибарите и господар и на водния свят. Според преданието той спасил пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран – затова шаранът е традиционната риба за празника.

Шаранът трябва да бъде прясно уловен и задължително с люспи. На Никулден ястията с шаран не са обикновени. Те са ритуал, жертвоприношение към светеца и надежда за радост и добруване, благодарност за закрилата в премеждия, чиста молитва за берекет и здраве.

Според българския фолклор е задължително приготвената риба за празника да е цяла, защото ако е разкъсана, ще се разкъса и късмета на семейството.

На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник – шаран, приготвен в тесто и пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се приготвят и два обредни хляба, които заедно с рибника трябва да бъдат осветени в църква или вкъщи, а късовете от тях се раздават на съседите.

Приготвя се и курбан, който задължително е рибен. Обредните колаци, които жените приготвят днес, са познати с наименованията никулденски кравай, светец, боговица и Богов хляб.

Трапезата на Никулден не бива да се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гости и домакини. На следващия ден костите на шарана трябва да се изгорят, закопаят в земята или да се хвърлят в реката.

Вярва се, че така ще се умножи плодородието и ще се запази благополучието в семейството. Теменната костица на шарана се запазва и се пришива в шапките на децата срещу зли очи и уроки.

Днес яденето на риба е задължително, а старите хора казват, че всеки трябва да си почопли зъбите с рибена кост, та дори взета от боклука. Вярва се, че люспа от шарана, сложена в портфейл, е на късмет и благоденствие.

На Никулден се канят роднини и приятели, а именниците посрещат своите гости с тежка трапеза. Празненствата продължават до ранни зори.

Източник: GustoNews