Храни за диети и за здраве на изложбите „Фудтех“ и „Агра“ в Пловдив

Публикувана 07.02.2018 13:45

Храни и напитки, които доскоро бяха зачерквани от диетите, вече може да разнообразят менюто, тъй като техните модерни варианти са с малко калории и без  глутен. Новите разработки ще бъдат показани на изложенията „Фудтех“ и „Агра“ от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.

Макарони и пасти, от които е премахнато всичко вредно – глутен, ГМО, трансмазнини, са сред изненадите на Международната изложба за хранителната индустрия  „Фудтех 2018“. Те са направени от царевица, вирееща в  екологично чисти райони в Аржентина. В натурална почва са пораснали и българските трюфели, които са суровина за изискани продукти и вече заемат сериозни позиции на световния пазар.

На изложбата ще бъдат презентирани лешников и фъстъчен крем с високо съдържание на ядки плюс екстракт от розмарин и зелен чай, показващи, че и сладкишите може да са здравословни. Ново поколение био енергийни напитки съчетава  растения с доказани  благотворни качества (зелен чай, джинджифил, мента, лайм)  и семена от чия. Ще има студено пресовани сокове от ябълка и от арония, като плодовете са отгледани без химикали.

В борбата срещу наднорменото тегло помага и иновативен български продукт, спечелил награди във Франция, САЩ, Китай, Русия. Хранителната добавка, създадена от проф. д-р Димитър Памуков,  е изцяло натурална, топи мазнините и целулита, има детокс ефект.

Веднага след откриването на „Фудтех 2018“  ще се състои дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета“, организиран от Националния омбудсман, министерствата на здравеопазването и на образованието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Иновативни разработки за здравословно хранене ще представят и научни институти в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“. Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ  за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.

Дебют правят и два продукта на  Институт за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци,  обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Още вкусни и полезни допълнение към диетичното меню може да се намерят сред екопродуктите, които ще бъдат демонстрирани във „Фудтех“ и в Специализираната изложба „БиоАгра“.  Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия“.

Посетителите ще имат възможност да открият подходящи вина и алкохолни напитки, с които да комбинират любимите си храни, на изложбата „Винария 2018“. Тя, заедно с „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ създава неповторимата атмосфера в Града на виното и деликатесите, който отново ще събере десетки хиляди ценители на кулинарията и енологията. Гостите ще видят и новото изложение „Дибла – идеи  и продукти за интериора“.

Източник: GustoNews